ISSN: 1813-0410

Keywords : ETc


Evaluation crop evapotranspiration and crop coefficient of squash (zucchini) with subsurface water retention technology(SWRT) and without SWRT

journal of kerbala university, 2018, Volume 14, Issue 3, Pages 47-57

In this days because of the water scarcity world trends to reduce the water losses and increase the yield to fill lack of water and food by using modern technologies to reduce the evapotranspiration and deep percolation of water with pesticide, fertilizer and nutrient that percolate to ground water and pollute the environmental of ground water. Therefor many countries go to apply new technology by utilizing polyethylene membrane sheet called mulch on soil surface to prevent the evaporation, in addition to utilize polyethylene membrane sheet to prevent the deep percolation which called subsurface water retention technique (SWRT). Additionally, calculation of actual crop water consumptive(actual crop evapotranspiration) to estimation the actual crops water amount and not profusion by the water via measuring crop evapotranspiration (ETc) for each crop and cropping pattern. This method considered best method for water rationing and reduced the waste (squandering) via using modern technique. This research was sited in Sadat-Alhindyia township in Babylon governorate in middle of Iraq about squash crop (zucchini) that planted in plots (lines) irrigated by drip irrigation. The research carried out on two treatment, first treatment using membrane sheet(SWRT) under root zone of squash crop (zucchini) (TA) as ratio 2:1 ( width: height) and the second treatment plot using without SWRT technique (TB). The results that the average and accumulated crop evapotranspiration to TB was more than TA by 18.3%. This indicates that the using SWRT technique assisted on reduce crop consumptive amount and reduce of losses by deep percolation. . Number of irrigation was in plot TA less than TB by 12 %. يتجه العالم في هذه الايام بسبب الشحة المائية نحو تقنين المياه, تخفيض الضائعات المائية وزيادة انتاجية المحاصيل لسد نقص الماء و الغذاء بواسطة استخدام التقنيات الحديثة لتساعده على خفض التبخر والتغلغل العميق للمياه تاخذ معها المبيدات ,الاسمدة والمغذيات التي يتغلغل الى المياه الجوفية دون الاستفادة منه ومسببة ضررا على بيئة المياه الجوفية. ذهبت بعض البلدان الى التقنيات الحديثة باستخدام تقنية غشاء بولي اثلين الملش( mulch) على سطح التربة لمنع التبخر واضافة الى استخدام اغشية البولي اثلين لمنع التغلغل العميق التي تسمى تقنية حجز المياه تحت السطح التربة (SWRT). بناءاً على ذلك يتم حساب الاستهلاك المائي الفعلي للمحاصيل(تبخر النتح المحصول الفعلي) لغرض تخمين كمية المياه الفعلية وعدم الاسراف فيها عن طريق قياس تبخر النتح الحقيقي لكل محصول مع كثافة المحصول الزراعية. اجري هذا البحث في سدة الهندية محافظة بابل في وسط العراق حول نبات القرع (الكوسا) المزروع بخطوط تسقى بالري بالتنقيط. التجربة انجزت بطريقتين, الطريقة الاولى استخدام تقنية(SWRT= TA) بنسبة 2:1(عرض: ارتفاع) والطريقة الثانية بدون استخدام (TB) SWRT. نتائج معدل تبخر النتح الحقيقي وتبخر النتح التراكمي للمعالجة TBاكبر من TA بـ18.3%. وهذا يدل على ان استخدام تقنية SWRT ساعدت على تقليل كمية الاستهلاك المائي مع تقليل الضائعات بواسطة التغلغل العميق. عدد مرات السقي في الطريقة الاولى (TA) اقل من الطريقة الثانية (TB) بنسبة 12%